Stockholm Design Week 2025: 6 duurzame highlights
Begin februari trapte het designseizoen af met de langverwachte Stockholm Design Week. Dit jaar draaide alles om Connecting the Dots, waarbij duurzaamheid de hoofdrol speelde. Scandinavisch design heeft duurzaamheid al jaren in z’n DNA, maar in 2025 was het geen trend meer; het was de standaard! Van innovatieve materialen tot circulaire designs: deze editie draaide om hergebruik, verantwoorde productie en materialen die een leven lang meegaan. Wij nemen je mee langs de meest inspirerende duurzame highlights!

#1. Empire Chair (NO GA) - Sami Kallio
Tijdens Stockholm Design Week introduceerde NO GA onder andere de Empire Chair van Sami Kallio, een Zweedse ontwerper die voor ambacht gaat. Geïnspireerd door de architectuur van de jaren 1920, wat resulteerde in eetkamerstoelen. Wat maakt deze eetkamerstoelen zo bijzonder? Ze zijn gemaakt van massief FSC-gecertificeerd essenhout, met een handgeweven Zweeds textiel voor de zitting. De natuurlijke afwerking benadrukt de houtnerf en de puurheid van de materialen. Kallio weet moderne industriële technieken te combineren met ambachtelijke werkwijzen, wat zorgt voor duurzame eetkamerstoelen die zowel grondstof efficiënt als generaties lang meegaan. Elk ontwerp wordt zorgvuldig getest en ontwikkeld in zijn eigen werkplaats.

#2. Ita collectie (&Tradition) - OEO Studio
Tijdens Stockholm Design Week wist &Tradition ook de aandacht te trekken met de lancering van de Ita-collectie. De Ita collectie bestaat namelijk uit houten meubels die geïnspireerd zijn door Miyadaiku, de eeuwenoude Japanse houtbewerkingstechniek waarbij geen schroeven of lijm worden gebruikt. De collectie bestaat uit eettafels, eetkamerstoelen en salontafels, stuk voor stuk vervaardigd uit FSC-gecertificeerd eikenhout. Dankzij het slimme flat-pack ontwerp hoef je je geen zorgen te maken om eindeloze montage sessies. De meubels zijn namelijk eenvoudig in elkaar te zetten met slechts één stuk gereedschap. Op deze manier combineert Ita moeiteloos duurzaamheid met een strakke en moderne uitstraling.

#3. Assemblage 8 Gummy fauteuil - Faye Toogood
De twintigste editie van Stockholm Design Week had een bijzondere eregast: de Britse designer Faye Toogood. Haar aanwezigheid was een hoogtepunt deze week, waarbij ze bezoekers meenam in haar creatieve universum. In haar tentoonstelling gaf ze een unieke blik achter de schermen van haar creatieve proces, door persoonlijke kunstarchieven van moquettes te delen, wat een fascinerende duik in haar vakmanschap biedt. Maar dat was niet alles. Ook presenteerde ze ‘Assemblage 8', haar nieuwste meubelcollectie met als blikvanger de Gummy-fauteuil. Dit ontwerp maakte vorig jaar al indruk bij de eerste onthulling en keerde nu weer terug in een diverse uitvoering. Dit iconische ontwerp wordt in het Verenigd Koninkrijk volledig met de hand gestoffeerd volgens traditionele technieken en duurzame materialen. Wat deze fauteuil extra bijzonder maakt, is de keuze uit een reeks eco-vriendelijke stoffen. Denk aan de robuuste wollen bouclé Opio, perfect voor wie houdt van een warme look Of ga voor Yeti, een luxe mix van wol, mohair en langharige alpaca, die niet alleen heerlijk zacht is, maar ook een speelse textuur toevoegt aan je interieur.

#4. Fyra's papieren bar - Fyra
Eén van de grootste eyecatchers op de beursvloer was zonder twijfel de Paper Bar, een slim en duurzaam ontwerp van het Helsinki-based bureau Fyra. Met een speelse knipoog naar het thema Connecting the Dots, liet Fyra in samenwerking met andere partners zien hoe veelzijdig en verantwoord design kan zijn. Geïnspireerd door de kracht van papier en de Scandinavische natuur, vormen bossen en hout de basis voor de Paper Bar. Het ontwerp straalt een natuurlijke elegantie uit, waarbij duurzaamheid niet alleen een concept is, maar daadwerkelijk tot leven komt! Zacht en rustgevend papierachtig textiel van Astrid omhulde de bar, terwijl de iconische, houten eetkamerstoelen van Vaarnii en Artek duurzaamheid benadrukken. Een inspirerend voorbeeld van hoe creativiteit en milieubewustzijn perfect samen gaan.

#5. Circulus sofa (OFFECT) - Mario Ferrarini
De Circulus sofa, vernoemd naar het Latijnse woord voor cirkel, is een modulaire bank van OFFECCT die duurzaamheid en flexibiliteit perfect combineert. Volledig bestaande uit gerecyclede materialen, biedt deze innovatieve zitoplossing een groen en stijlvol alternatief voor openbare ruimtes. Met keuze uit een hoge of lage rugleuning, 74 framekleuren en diverse stoffen en bekledingen, is Circulus volledig naar wens samen te stellen! Het frame, gemaakt van duurzaam staal en gerecycled aluminium, is ontworpen om eindeloos hergebruikt te worden. Bovendien kan de bekleding eenvoudig en zonder lijm, nietjes of gereedschap worden vervangen. En het beste? Aan het einde van zijn levensduur is Circulus volledig recyclebaar wat het een design maakt dat zowel letterlijk als figuurlijk blijft rondgaan!

#6. Duurzame soundscapes (Abstracta x Verk) - Ingegerd Råman
De geluidsabsorberende akoestische panelen van de gerenommeerde kunstenares Ingegerd Råman verdienen zonder twijfel een plek in deze lijst. In samenwerking met het Zweedse merk Abstracta en duurzame meubelfabrikant Verk dook Råman met hernieuwde passie in haar textielverleden, wat resulteerde in een collectie die vakmanschap en duurzaamheid naadloos verenigt. Het eindresultaat? Een unieke serie wandpanelen, bekleed met de nieuwe wollen stof V.IR, gemaakt van Zweedse wol die anders verloren zou gaan. Maar daar stopt de duurzaamheidsmissie niet! Het volledige productieproces, van wassen en spinnen tot weven, vindt plaats binnen Zweden waardoor de ecologische voetafdruk minimaal blijft. En er is meer! De geluidsabsorberende kern van deze panelen is gemaakt van textielafval en gerecycled PET-polyester. Zo krijgt restmateriaal een tweede leven op een stijlvolle manier.
